Dimineata sau indiferent de momentul din zi pentru unii dintre noi savurarea cafelei reprezinta acel moment de placere, relaxare sau de gasire a resurselor de energie atat de folositoare pentru o zi de succes.

Intrebarea este: insasi licoarea obtinuta din boabe prajite si macinate ofera toate aceste stari sau momentul savurarii acesteia?

Sa vorbim putin despre cafeaua in sine. Boabele de cafea reprezinta fructul arborilor de cafea, iar gustul acesteia este major influentat in primul rand de locul de cultivare, in al doilea rand de procesul de depozitare iar apoi, pana la servirea ei de tot ce se intampla cu boabele, praful rezultat, apa, aparatul, cana, temperatura incaperii unde este servita, starea psihica a persoanei care o prepara si bineinteles si a persoanei care o savureaza si asa mai departe ajungand chiar si la pasta de dinti folosita de catre consumator sau parfumul cu care s-a dat persoana care te insoteste. Astfel se deduce o concluzie clara, fiecare cafea este UNICA si foarte usor influentabila de catre orice lucru fizic sau psihic ce se intampla in jurul ei.

Acum, a venit momentul partii a doua din intrebare. Se poate ca timpul scurs pe parcursul savurarii cafelei sa reprezinte de fapt placerea de a o bea zilnic si indispensabil? Pentru a argumenta raspunsul pozitiv al acestei intrebari va voi impartasi o frumoasa poveste:

Ana, Maria, Ioana sau oricare alt nume s-a trezit intr-o dimineata de iarna. Bineinteles din momentul in care a deschis ochii abia asteapta sa isi prepare cafeaua pe care o considera atat de necesara pentru a avea o zi de succes la locul de munca. Porneste aparatul de facut cafea si asculta linistea cum se armonizeaza cu sunetul scos de picaturile ce se scurg in cana. Se aseaza pe fotoliu si simte caldura degajata de cana cum ii incalzeste nu numai trupul ci si sufletul. Priveste pe fereastra cum vantul spulbera zapada de pe crengile copacilor. Isi lasa capul pe spate, inchide ochii si incepe sa isi planifice ziua ce abia incepe. Mirosul de cafea ii aduce aminte sa isi bea licoarea. Ridica cana si in minte ii apare imaginea Cristinei, prietena ei care i-a oferit cana cadou acum doi ani. Cana frumos decorata cu culori calde desprinse dintr-un rasarit calduros o fac sa isi aduca aminte de vara superba ce a trecut. Citeste mesajul de pe cana “It`s a good day to have a good day”. Rade zgomotos si decide ca ziua ce a inceput trebuie sa fie una plina de reusite.

Plin de energie pozitiva dar totodata de un calm interior personajul nostru este pregatit sa primeasca un nume din partea voastra.

Concluzia este clara. Inclusiv admirarea canii in care se odihneste cafeaua face ca momentul ce pare o rutina clasica sa fie un moment declansator de succes.

La fel se intampla si cu alegerea unui tablou intr-o camera sau pub sau cu design-ul de pe un semn de carte sau cutia de bomboane pe care o folosesti zilnic. Invata sa decorezi tot ce te inconjoara cu frumos. Frumosul si bunul gust te face sa zambesti, iar zambetul este atat de esential supravietuirii.

Marilena Călin